Ерзин е град с 42 000 жители в турската провинция Хатай -

...
Ерзин е град с 42 000 жители в турската провинция Хатай -
Коментари Харесай

Ерзин - градът без нито една жертва от земетресенията в Турция

Ерзин е град с 42 000 поданици в  турската провинция Хатай  - в сърцевината на региона, който беше унищожен от земетресенията на 6 февруари.
Прочетете още
За разлика от всички други градове, в които жилищните здания се срутиха и убиха десетки хиляди души, Ерзин не е дал нито една жертва по време на естественото злополучие, написа Булевард България. 

Причината:  кметът на града не толерира противозаконното строителство , не позволява и други корупционни закононарушения на строителните бизнесмени.

Йоккеш Елмасолу  - на 44 години, представител на опозиционната Републиканска национална партия - ръководи Ерзин от 2019 година

Няколко къщи и минаретата на джамиите в града са претърпели забележими материални вреди по време на земетресението.

Но нито една постройка в Ерзин не е рухнала на земята. Няма нито един погубен или ранен в нощта на 6 февруари.

" Не съм допускал нелегално строителство по никакъв метод. Независимо че някои хора са се опитвали да го вършат. Първоначално ни беше мъчно да ги преследваме, тъй като нямахме задоволително личен състав. По-късно ги предавахме на прокуратурата и започвахме дейности по разрушение на противозаконните постройки ", споделя той, представен от " Хюриет ".

Една от особеностите на Ерзин е, че множеството жилищни здания са еднофамилни или четириетажни блокове. Най-високото строителство е на 6 етажа, само че то се среща по-рядко и постройките са относително по-нови. Стргият надзор на локалната власт обаче е по-важният фактор.

Елмасолу упорства за " цялостна смяна на манталитета " във връзка с качеството на строителството в Турция - страна, която е с висок риск от тежки трусове и е длъжна да ползва по-строги ограничения за сигурност.

" За тази цел е належащо жителите ни да не чакат никакви взаимни отстъпки от страна на страната по отношение на противозаконното строителство и да не подхващат сами такива инициативи; нужни са и решителни ограничения за срутване на тези здания, когато това е належащо ", споделя той.

Изключението " Ерзин " притегля вниманието на всички  - на фона на тежките обвинявания против ръководещите в Турция за това, че корупцията и неналичието на надзор върху строителството са довели до невиждан мащаб на бедствието.

Пред " Зюддойче цайтунг " Йоккеш Елмасолу споделя, че в случай че всички градоначалници в региона на земетресението бяха толкоз прецизни, злополуката нямаше да е толкоз тежка.

" Преди моя мандат имаше малко противозаконни здания, само че даже те бяха пощадени от земетресението. По мое време и даже преди този момент се строеше единствено от локални строители.  Тези хора живеят измежду нас. Всеки познава всеки. Всеки гледа и вижда по какъв начин се строи ", споделя той.

Кметът споделя, че мнозина са се настроили против него поради строгото осъществяване на регулациите, само че " съвестта му в този момент е чиста ".

" Предприемачите или хората, които строят в другите градове, непрекъснато желаят от кметовете да позволяват неприемливи неща. Ние не го позволяваме. Не чакаме " политически дарове " и не ги одобряваме ", споделя кметът на Ерзин.

Строителният контрол в Турция не действа, счита още той. Ако постройките се изпълняваха в сходство с регулациите, нямаше да падат толкоз бързо.

" Цялата отговорност е оставена на строителите и на самите притежатели на парцелите. Прекалено доста нови здания получават позволения.  Често никой не ревизира обекта в края на строителството, а дава оценка единствено по фотоси. Това е хазарт. Това е лотария.  Не може да се прави строителен контрол по този метод ", споделя Елмасолу.

Кметът упорства централната власт в Анкара да " освободи строителната промишленост от политическа интервенция ".

" Държавата би трябвало да бъде безкомпромисна във връзка с спазването на разпоредбите. Не бива да изпраща неверни сигнали към кметовете. Не бива да толерира противозаконното строителство с позволения при приключен факт ", споделя той.

Само няколко дни преди земетресението държавното управление на Турция е обсъждало нова прошка за незаконните градежи в страната.

" Кметовете не трябва да бъдат упреквани за бедствието. Това, което е належащо, е нов нрав - от горе до долу. Незаконните градежи би трябвало да се разрушат. Когато събориш 10 здания, към този момент никой не си разрешава да строи немарливо ", споделя той.

До момента в Турция са задържани 14 души, които ще бъдат съдени за некачествено строителство, асъдействало значително за нещастието. Двама от обвинените строителни бизнесмени са задържани на летището в Истанбул в неделя, до момента в който са опитвали да излязат от страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР